budgetcoaching

Het lijkt voor veel mensen makkelijk. Maar toch heeft menigeen er slapeloze nachten van. Hoe kom ik deze maand rond? Wat gebeurt er met mijn inkomen na onze scheiding? Hoe krijg ik mijn administratie weer overzichtelijk?

Budgetcoaching is er voor iedereen die tijdelijk coaching wil om overzicht, inzicht en evenwicht te krijgen in de financiële huishouding. Dat is niet alleen handig als je weinig te besteden hebt, maar ook als je een ruimer budget hebt maar niet weet waar je geld blijft, of als je vragen hebt over je financiële situatie, kun je baat hebben bij budgetcoaching.

Budgetcoaching helpt bij het creëren van inzicht in iemands financiële situatie. Samen werken we aan stabiele en gezonde financiën die toekomstbestendig zijn. Een budgetcoach luistert, geeft inzicht, helpt en verwijst waar nodig door.

Een budgetcoach helpt je met:

  • Budgetteren en administreren
  • Het aanvragen van sociale voorzieningen en toeslagen
  • Het maken van een financieel toekomstplan

 

Het traject
Ieder coaching traject is anders. Hoe het traject eruit komt te zien en hoeveel gesprekken er nodig zijn, wordt bepaald aan de hand van een uitgebreide inventarisatie met de klant. Voor de een zal het opstellen van een financieel plan voldoende zijn, voor een ander adviseer ik een vervolgtraject.

Globaal ziet een coaching traject er als volgt uit:
* Inventarisatiegesprek
Tijdens het eerste gesprek wordt besproken welke doelen de klant heeft, hoe de financiële situatie er op dit moment uitziet, of er, en welke schulden er zijn en hoe deze ontstaan zijn. Op basis van dit gesprek beoordeelt de budgetcoach ook of financiële coaching een oplossing biedt. Als dit het geval is, ontvangt de klant een voorstel voor de verdere begeleiding en een indicatie van de kosten.

* Opstellen van budgetoverzichten
Nadat overzicht is gecreëerd in de administratie, worden budgetoverzichten gemaakt. Hieruit blijkt duidelijk waar de knelpunten met betrekking tot inkomsten en uitgaven liggen. Deze overzichten geven een beeld van wat er moet gebeuren om de financiële situatie duurzaam te veranderen.

* Maken van toekomstplannen
Op basis van alle gegevens die verzameld zijn, de doelen en wensen en toekomstige situatie, maken de budgetcoach en de klant samen een plan voor de (schuldvrije) toekomst.

Een toekomstplan maken is stap 1, de volgende stap is dit daadwerkelijk te verwezenlijken en leren omgaan met het nieuwe budget. Dit is een hele uitdaging die vaak met vallen en opstaan gepaard gaat.

Terugval in oud gedrag ligt op de loer. Daarom volgen een of meerdere coaching gesprekken. Hierin bespreken de coach en de klant de vorderingen, waar de klant tegenaan loopt, hoe deze dit kan veranderen, tips enzovoort.

* Evaluatie
De klant heeft de financiële situatie onder controle en voldoende zelfvertrouwen om zelfstandig verder te gaan.
De financiële coaching wordt afgebouwd en geëvalueerd.
Natuurlijk kan de klant ook na afronding van het coaching traject een beroep blijven doen op de budgetcoach. Bijvoorbeeld om periodiek een gesprek te voeren om de financiële situatie door te nemen.